Prisjakt

13 ting du må vite om Samsung Galaxy S20-serien

Samsung hever listen for de andre mobiltelefonprodusentene med den nye og forbedrede Galaxy S20-serien. Tre mobiltelefoner, som til sammen bringer 5G til folket, utfordrer med et superkamera med 108 megapiksler og er klar til spill med raske skjermer med 120 Hz.

Hvis du ser bort fra de høydepunktene som Samsung snakker mest om, så er det et par interessante funksjoner til som det er verd å nevne og ting du bør vite før du betaler for Galaxy S20, S20 Plus eller S20 Ultra. Her er en liste over mindre kjente funksjoner knyttet til den nye Galaxy S20-serien.

1. De første mobiltelefonene med offisiell USB Fast Charger-sertifisering

Samsung Galaxy S20-serien er den første med offisiell USB Fast Charger-sertifisering. Sertifiseringen betyr at telefonene støtter programmerbar strømforsyning (PPS) for å sikre bedre håndtering av varmen som genereres ved hurtiglading og optimal lading med kompatible, trådløse ladere på markedet. Samsung Galaxy S20 og S20 Plus håndterer begge rask lading med 25 W, mens S20 Ultra støtter opptil 45 W.

2. Samsung Galaxy S20 har ikke full støtte for 5G

Alle de tre modellene i Galaxy S20-serien har 5G-støtte, men den minste Galaxy S20-modellen skiller seg litt ut fra de noe dyrere modellene. Galaxy S20 støtter kun den vanligste teknologien Sub-6, mens Galaxy S20 Plus og Ultra også håndterer mmWave. Forskjellen på dem er at Sub-6 benytter lavere hastighet enn mmWave, men til gjengjeld kan den håndtere lengre avstander og påvirkes ikke like mye av hindringer som vegger. Årsaken til at Galaxy S20 ikke støtter mmWave er at telefonen ikke har plass de to ekstra antennene som trengs. Den er rett og slett for liten.

3. 120 Hz-skjermen i Galaxy S20-serien er en ekte batteriskurk

Skjermene i Galaxy S20-serien kan kjøres med både 60 Hz og 120 Hz. Sistnevnte er et såkalt høyhastighetsmodus som kan være nyttig når du for eksempel spiller og ønsker et så mykt og smidig bilde som mulig. Det kan være fristende å benytte 120 Hz helle tiden, men husk at batteriets levetid reduseres nokså mye, og skjermoppløsningen reduseres fra 3200 x 1440 til 2400 x 1080 piksler i høyhastighetsmodus.

4. De første oppdateringene til Galaxy S20 løser kameraproblemer

Da anmelderne fikk teste Galaxy S20-serien, ble det lagt merke til at telefonene hadde alvorlige problemer med kameraet. Blant annet var autofokuset så upålitelig at enkelte nesten ikke klarte å ta bilder med Galaxy S20 i det hele tatt. Samsung ble oppmerksomme på kritikken og har løst problemene med oppdateringer av programvaren som brukes i telefonene.

5. 8K video opptar plass tilsvarende 600 MB – hvert minutt!

Når du tar opp 8K-video, får du et sylskarpt og detaljert bilde med fire ganger høyere oppløsning enn det de fleste TV-er og mobiltelefoner har i dag. Fint når du er opptatt av kvalitet, men husk at hvert minutt med 8K-video krever 600 MB lagringsplass på telefonen. Hvis du tar mange videoer med høyeste oppløsning, bør du kjøpe et minnekort eller velge en Galaxy S20 med ekstra stor lagringsplass.

6. Lagre bilder med 33 megapiksler fra 8K-videoer

Hvis du tar video i 8K-oppløsning med Galaxy S20, kan du plukke ut høyoppløselige bilder med 33 megapiksler fra videoene. Det er en høyere oppløsning enn de fleste vanlige kameraer kan håndtere i dag, noe som gjør det litt enklere å velge mellom stillfotografering og videoopptak når du ikke er sikker på hva som er best. Bare husk at videoopptak med 8K-oppløsning har sin pris.

7. Videoer kan ikke zoome til 100x

Når du tar bilder med Galaxy S20 Ultra, er maksimal rekkevidde 100x når du zoomer inn under gode lysforhold. Men med videoopptak har du ikke mulighet til å oppnå dette. Her begrenses du til kun 20x hvis du har en Galaxy S20 Ultra og tar opp videoer. Med Galaxy S20 og Galaxy S20 Plus reduseres rekkevidden ytterligere til kun 13x.

8. Videosamtale med Duo fungerer i full HD

Samsung og Google har et samarbeid som gjør at Duo-appen for videosamtaler kan strømme i full HD, noe som tidligere bare var mulig med Pixel-serien fra Google. Google Duo er en enkel og praktisk videotjeneste når du skal sende videomeldinger eller strømme videosamtaler mellom mobiltelefoner og smartskjermer, for eksempel med Google Nest-serien.

9. Du kan låse apper og spill i internminnet

Samtlige mobiltelefoner i Galaxy S20-serien leveres med minimum 12 GB internt minne. Det er mer enn det mange bærbare datamaskiner har, og det store minnet gjør det mulig for Samsung å gi brukerne enda større frihet enn før. Du kan blant annet låse visse apper og spill i internminnet. Ettersom internminnet er mye raskere enn vanlig lagring, lastes de låste appene også mye raskere når du trenger dem.

10. Galaxy S20 Ultra klarer ikke å håndtere ekte slow-motion i 960fps

Alle de tre modellene i Galaxy S20-serien kan ta opp slow-motion- videoer på 960fps. Det er imidlertid bare de to billigere varianter som kan håndtere ekte 960fps. Galaxy S20 Ultra kan kun håndtere ekte 480fps og bruker såkalt tweening for å legge til ekstra bilderuter, slik at resultatet blir 960fps. Samtlige Galaxy S20-modeller spiller inn maksimalt ett sekund, mens Galaxy S10-serien kan håndtere opptil 0,4 sekunder på høyeste hastighet.

11. Samsung Galaxy S20 får to store oppgraderinger til Android

Samsung har bekreftet at Galaxy S20-serien er garantert to store oppgraderinger av Android. Utover det kan du bare forvente mindre oppdateringer knyttet til feil og sikkerhet, noe som gjør mobiltelefonen tryggere og mer stabil. En eller to store oppgraderinger er vanlig for flaggskipmodeller med Android og kan sammenlignes med iPhone-serien der nye modeller får fem store oppgraderinger.

12. Enklere å dele musikk med "Music Share" og Samsung Galaxy S20

Hvis du har koblet din Galaxy S20-telefon til en trådløs Bluetooth-høyttaler, kan du dele høyttaleren med andre Galaxy S20-telefoner i nærheten via Music Share-funksjonen. Praktisk i for eksempel bilen eller til stereoanlegget hjemme. Dette fungerer i skrivende stund bare med Samsungs nyeste mobiltelefoner i Galaxy S20-serien, og du aktiverer funksjonen via Innstillinger > Tilkoblinger > Avansert > Music Share.

13. Du kan bruke Galaxy S20 som datamaskin

Mobiltelefonen din er først og fremst akkurat det – en telefon – men akkurat som med tidligere Galaxy S-telefoner, kan Galaxy S20-serien kobles til en skjerm, datamus og tastatur og brukes som datamaskin. Funksjonen kalles Samsung DeX og gir deg et skrivebordsmiljø som ligner på den vanlige datamaskinen din når mobiltelefonen er koblet til en skjerm. Samsung DeX kan kanskje ikke erstatte din vanlige datamaskin, men det kan være en praktisk løsning i en nødssituasjon.