08. feb. 2018

Vinterleker for akebakken

Vinterferien nærmer seg med stormskritt, og det er på høy tid å finne frem vinterlekene. Hvis du ikke har oppgradert det gamle 90-tallsakebrettet ditt enda, kan det være på tide å se seg om etter noe nyere. Her finner du våre tips om noen av de vanligere vinterlekene du kan kjøpe i dag.

iStock.com / FamVeld

Den mest grunnleggende vinterleken er nok rumpeakebrettet. Det er et enkelt plaststykke med håndtak som du sitter på, beina har ikke noe fotstøtte og det er bare plass til en person av gangen. Fordelen med rumpeakebrettet er at det går skikkelig fort, og du får trent magen siden beina må holdes over bakken.

Så har vi akebrettet med sin klassiske, avlange fasong. På akebrettet får du plass til minst to personer og du slipper å løfte beina opp fra bakken. De enkleste akebrettene er bare en avlang plastbit, de mer avanserte har håndtak, ratt og brems.

Akemadrassen er vinterleken for deg som vil ake to eller mer samtidig. Den er akkurat det den høres ut som, en stor madrass til akebakken med en snor foran som man kan holde seg fast i.

Hvis du vil at det skal gå ordentlig fort, men samtidig komfortabelt utfor bakken, bør du kjøpe en snowracer. Du sitter rett opp og ned med føttene på hver side av et sete, og med et ratt styrer du hvor snowraceren går. Hvis du vil ha en skikkelig behagelig modell, er det en med støtdemping som gjelder.

En klassiker som mange liker er Ufoen. Det er en rund vinterleke med sitteplass i midten og håndtak på sidene. De er lagd for en person, men funker ofte med to hvis det er en voksen og et barn som aker. Der rumpeakebrettet, akebrettet og snowraceren til en viss del kan styres, er ufoen betydelig vanskeligere å kontrollere.

Hvis du heller vil stå oppreist, men ikke står på ski eller snowboard, finnes det også noe som heter snow kick å få kjøpt. Den minner om en vanlig sparkesykkel, men i stedet for hjul bruker den meier.

Er du ekstra vågal kan du skaffe et foam board. Disse ligner ganske mye på surfebrett, men forskjellen er at det sitter håndtak på sidene, og at du ikke står oppreist på et foam board. Opptil to personer får plass på et brett avhengig av hvilken modell du velger.

Ikke glem det viktige tilbehøret

Før du setter deg på akebrettet og setter utfor bakken, anbefaler vi at du tar på deg en hjelm. Forslagsvis en skihjelm, da disse er utformet spesielt for å brukes i bakker og ofte har medfølgende ørebeskyttelse.

Hvis du kjøper en snowracer er det fint om den har utskiftbare reservedeler i tilfelle noe skulle gå i stykker. Mange modeller har ekstra meier, ratt, sete og skruer du kan kjøpe i tillegg. Praktisk hvis ulykken først skulle være ute i bakken.

Til slutt kan vi tipse om å ta med en snøskuffe. Med den kan du lage morsomme hopp og fylle på med snø når det oppstår bare flekker i bakken.


Daniel Haaf