21. feb. 2018

Hva bør man velge: komfyr eller stekeovn og koketopp hver for seg?

De fleste er kanskje vant til en komplett komfyr. Men nå blir det stadig vanligere å ha stekeovn og koketopp hver for seg. Her gir vi deg noen tips som det kan være lurt å tenke på når det er på tide å kjøpe nytt.

iStock.com / nd3000

Komfyr

Komfyren er en klassisk hvitevare med kokeplater oppe og stekeovn nede. Under stekeovnen finnes det ofte en liten skuff til stekeplater. Det vanlige er at komfyren har en topp med fire plater eller kokesoner. Den vanligste bredden på en komfyr er 60 cm, men det finnes også komfyrer som er 90 cm brede. Da øker antall kokesoner fra fire til fem.

Tradisjonelle komfyrer bruker fysiske brytere for å regulere varmen, men på en koketopp er det vanligere med elektroniske knapper eller berøringsfunksjon. Dersom man ofte lager mye mat eller bare vil ha flere valgmuligheter, kan man velge komfyrer med to stekeovner. Det er perfekt dersom man vil tilberede rotfrukter samtidig som man steker en sjokoladekake, eller dersom man har invitert alle naboer på middag og må lage mye mat.

Dersom det finnes i barn i husholdningen, er det også viktig å velge en ovn med barnelås. Med et innebygd tidsur reduserer du sjansen for å brenne maten.

Slik finner du alle komfyrer på Prisjakt.

Koketopp

Koketopper bygges inn i benken og har en standard bredde på 60. Som regel har en koketopp fire kokesoner eller plater. Med en bredere koketopp kan du få flere eller større kokesoner. Også koketopper har barnelås, og ofte innebærer det at man skal holde inne en kombinasjon av knapper som deaktiverer berøringsknappene. Barnelås er også praktisk dersom det finnes husdyr i husholdningen. Ellers kan en katt lett komme borti en berøringsknapp og sette på en plate.

I dag oppvarmes de fleste koketoppene ved hjelp av induksjon. Induksjonstopper er basert på magnetfelt og det blir ikke varme før det plasseres noe magnetisk på den (så med mindre du har en magnetisk katt, kan du ta deg med ro). Dersom du kjøper en induksjonstopp, må du ha kjeler og panner som er tilpasset til induksjon.

Slik finner du alle koketopper på Prisjakt.

Integrert stekeovn

En innbygd stekeovn er en stekeovn som for eksempel plasseres oppå et skap og som også har skap over ovnen. Fordelen med en innebygd stekeovn er at man kan plassere den i en god arbeidshøyde, noe som gjør det enklere å bruke den, samtidig som du ikke trenger å bøye deg ned for å ta ut en 200 graders varm stekeform.

De fleste innebygde stekeovner på markedet produseres i rustfritt stål, men det finnes også sorte og hvite. Det er vanlig å velge samme farge på alle hvitevarene på et kjøkken, men det er selvfølgelig en smakssak. Som på mange andre hvitevarer, er standardbredden i dag 60 cm.

Nesten alle innebygde stekeovner har varmluftsfunksjon, tidsur og barnelås. Det er ikke alle stekeovner som har steketermometer, men det er en fordel dersom den skal brukes til å tilberede mye mat. Innebygd rengjøringsfunksjon holder stekeovnen renere og mer innbydende. Det vanligste er at stekeovnen rengjøres med pyrolyse, et rengjøringsprogram der ovnen varmes opp til 500 grader. Det gjør at alt i ovnen blir til aske, som du deretter kan tørke ut med en klut. Pyrolyse er også vanlig til komfyr med innebygd stekeovn.

Sjekk energiklasse før du kjøper hvitevarer. Det angir hvor mye energi en koketopp eller stekeovn bruker. A+++ er den høyeste energiklassen og indikerer at et produkt har lavt energiforbruk.

Slik finner du alle innebygde stekeovner på Prisjakt.


Linnea Kleen