16. mai 2018

Barnevogn til løping - slik velger du riktig modell

Når babyen kan sitte, og løpeskoene har begynt å samle støv, er det på tide å begynne å jogge med vogn.  Her får du hjelp til å finne en vogn som passer for deg og løpingen din.

iStock.com / santypan

Det finnes ulike typer barnevogner som passer til løping. Fra den klassiske byvognen til spesielle joggevogner som er utviklet nettopp for løping. Hvilken som passer best for deg, avhenger av hvor aktiv du er samt hvordan du ønsker å trene.

Et godt tips til alle som ønsker å løpe med vogn: velg en vogn med håndbrems. Det gjør at du kan stoppe vognen raskt dersom du trenger det. Dersom vognen ikke har håndbrems i utgangspunktet, kan man i mange tilfeller kjøpe det som tilvalg. På mange vogner finnes det også en fangrem som kan festes rundt håndleddet. Den sikrer vognen i bakker, slik at den ikke triller lenger bort enn lengden på remmen.

En joggevogn har ofte tre hjul (ett foran og to bak) i stedet for fire som er standard på vanlige barnevogner. Joggevogner og andre vogner som er tilpasset løping har et låst eller låsbart hjul foran. Det gjør av vognen ikke svinger av seg selv, noe som gjør det tryggere å løpe i høyere hastigheter. En joggevogn er også mer stabil enn en vanlig vogn. Det gjør at du kan frigjøre en hånd fra håndtaket på vognen og dermed få et mer naturlig løpesteg.

God demping er behagelig for både deg og babyen

Se etter et håndtak som kan justeres. Da får du en vogn som er bedre tilpasset deg og din løpestil.

Det er også viktig å se på hjulene og dempingen på vognen. Hjulene er ofte større enn på en vanlig vogn, og dermed ruller de også lettere. Dempingen er også bedre, slik at den gir bedre støtte på ujevn underlag. Av og til kan et stort understell på vognen forstyrre løpesteget. Kontroller det før du kjøper, slik at du ikke slår vognen i bena dersom det er for stort.

Enkelte vogner har understell som kan brukes til både liggevogn og treningsvogn. Disse vognene mangler ofte en oppbevaringsdel under, så tenkt over om dette er viktig for deg. Det er også lurt å undersøke hvor stor vognen blir når den slås sammen. Joggevogner er generelt større enn vanlige vogner når de er slått sammen.

For barnets komfort og sikkerhet, er det fint med en justerbar sittedel. Dersom barnet vil sove, bør rygglenet kunne felles bakover. Ikke glem beskyttelse mot være og vind, slik at barnet sitter trygt og godt selv om det er skikkelig ruskevær. Det finnes regntrekk til de fleste vogner. Dersom vognen ikke har reflekser, er det viktig at du sørger for dette selv.


Linnea Kleen