31. jan. 2018


Hold deg varm i vinter med lue på hodet

Visste du at du mister så mye som 75 prosent av kroppsvarmen via hodet når det er minusgrader? Derfor er det utrolig viktig at man alltid bruker lue når kulden kommer krypende. Her gir vi deg tips om hvordan du velger riktig lue når det er kaldt.


Foto: iStock.com / Halfpoint

Det er viktig at luen sitter godt for å kunne varme ordentlig. Du må kunne trekke den godt nedover ørene og gjerne helt ned til øyenbrynene, slik at pannen ikke blir eksponert. Velg en tettsittende lue som ikke sklir opp i tide og utide.

 Til små barn er det praktisk med lukking under haken. Da reduseres risikoen for at barnet mister den i akebakken eller tar den av seg selv.

Dersom luen har ørelapper, skal de ligge tett mot kinnene. Kald vind mellom ørene og lappene kjøler raskt selv når luen sitter på.

Velg lue etter været

 Dersom vinteren er mild og uten mange minusgrader, er det nok med en dobbeltstrikket, tynnere lue. Men dersom kvikksølvet presses nedover, er en lue med fuskepels og beskyttelse i nakken mer praktisk.

 Når du står på ski, kan du velge bort vanlig lue og heller bruke en balaklava. Den tres over hodet og beskytter også halsen og nakken. Et annet navn for balaklava er finlandshette.

 Ull og fleece er gode materialer til luer. Ullen holder deg varm, og fleece hindrer kløe. Fleece gjør også at luen tåler mer vind.

 Dersom du vil holde deg varm, er det viktig at det ikke dannes fukt. En lue i merinoull puster og regulerer varmen, slik at du kan være ute lenger uten å bli svett. Gore-tex er et annet vanlig materiale som brukes i for eksempel hansker. Det er et materiale som tåler mye vær og er varmeregulerende.

 Langt hår kan være en utfordring for deg som bruker vanlig lue. Her anbefaler vi modeller som er åpne i toppen, slik at håret havner utenfor luen. For at kulden ikke skal slippe inn, kan den trekkes til rundt håret. Ørevarmer er et godt alternativ når været blir mildere.

 Her finner du alle luer på Prisjakt.Daniel Haaf


 Diskuter denne nyheten i forumet