10. okt. 2017


GPS-navigatoren tar deg til rett sted

Naviger smartere og raskere med en dedikert GPS-navigator. Selv om mobiltelefonene har tatt over en stor del av markedet for de tradisjonelle navigatorene, fortsetter de å utvikles med ny teknologi og bedre kart. 

Blant fordelene som kan fremheves i dedikerte GPS-navigatorer er at de ofte har større skjerm, bedre tilkobling til satelittene og bedre kart enn mobiltelefonene. Det finnes også spesielt tilpassede varianter til for eksempel båt, motorsykkel og terreng, der mobiltelefonen kanskje ikke er det mest praktiske å bruke.

Når du velger hvilken type GPS-navigator du skal ha, må du først og fremst vite hvor den skal brukes. Det finnes modeller som er tilpasset for montering i bil, på motorsykkel, for fotturer i terreng og til båt. Det som skiller disse GPS’ene fra hverandre er ting som type kart, værbestandighet, type monteringsfeste og liknende. 

Når det gjelder kartene, er det vanligst at de kommer i 2D med et flatt design der framferden din vises rett bakfra. Den som ønsker et mer detaljert bilde av omgivelsene kan velge GPS-navigatorer med 3D-kart. Det finnes også et lite antall modeller som kan vise ekstrem detaljrikdom i et fåtall storbyer med Real City3D, hvis du ofte beveger deg i områder med støtte for dette.

Når vi snakker om kartene, er det også viktig å velge rett kartområde som skal følge med. Noen modeller har kun Norgeskart inkludert, men de aller fleste har også kart for størsteparten av Europa. Ofte kan du kjøpe ekstrakart seinere, til og med med visning av fotobokser, hvis dette ikke var inkludert ved kjøp.

Ruteplanlegging og GPS-koordinater


Andre praktiske funksjoner som er verdt å se nærmere på er ruteplanlegging med delmål- Perfekt når du skal langt og vil gjøre stopp langs veien. Visning av GPS-koordinater er praktisk for å guide redningspersonale eller bergere til et spesifikt sted, visning av veiskilt hjelper deg ved kjøring i bylandskap og i mørket. Den som er yrkessjåfør kan også velge modeller med støtte for kjørejournaler der det trengs.

Den som gjerne er ute i terrenget, enten til fots eller på hjul, kan velge praktiske funksjoner som altimeter for høydemåling, værmeldingsrapportering for å ikke bli overrasket av dårlig vær og støtte for sporingsdata slik at for eksempel familien din kan følge ferden din gjennom skog og mark. Den som ofte har med seg hund på tur, kan velge en GPS-navigator med medfølgende hundehalsbånd for å holde styr på hvor det har blitt av hunden.

Til slutt vil vi tipse kort om at den som ofte kjører lengre strekninger har mye å vinne på å velge en modell som raskt kan vise alternative ruter ved for eksempel et ulykkestilfelle eller liknende. Det bør i det minste være støtte for TMC (Traffic Message Channel), og det finnes også forskjellige produsentspesifikke løsninger for å fortelle deg når det er hindringer i veien.  

Alternativet til den dedikerte GPS-navigatoren er å bruke en vanlig mobiltelefon med innebygd GPS og applikasjoner som Google Maps, Apple Maps, Waze eller liknende gratisnavigatorer. Eller, hvis man foretrekker kartene fra Navigon og TomTom, så er disse tilgjengelige via Google Play Store og Apple App Store.
Daniel Haaf


iStock.com / Leo Malsam 

 Diskuter denne nyheten i forumet