03. okt. 2017


Portable batterier hjelper mobiltelefonen og nettbrettet gjennom dagen

Portable batterier, eller powerbanks, brukes for å gi mobilen, nettbrettet, eller til og med laptopen ekstra batteritid gjennom dagen. Et praktisk tilbehør til de gangene når batterilampen lyser hissig rødt, laderen ligger hjemme i skuffen og du mangler ledige stikkontakter.  

Det som kanskje er aller viktigst for mange er hvor stor batterikapasitet det portable batteriet tilbyr. Hvor mye man trenger kommer an på hva som skal lades. En dings med stort batteri trenger et større portabelt batteri for å kunne lades helt opp mer enn en gang. En fin huskeregel er å ha dobbelt så stor kapasitet i det portable batteriet. 

Portable batterier har minst en inngang for å kunne lade batteriet i powerbanken og en utgang for å lade en tilkoblet enhet. Antall utganger varierer fra modell til modell, men det vanligste er minst to kontakter for simultan lading av flere dingser.  

Velg modell utifra antall utganger som trengs og strømstyrken som skal sendes til enhetene som lades. Billige ladere er ofte begrenset til 1A, noe som betyr langsom lading med moderne mobiltelefoner og nettbrett. Anbefalt er minst 2.1A per utgang for raskere opplading. 

For raskest mulig opplading av det portable batteriet er det best å velge en modell som kan takle 2.1A eller høyere gjennom inngangen. Med riktig lader i strømuttaket kan det gi dobbelt så rask opplading sammenlignet med portable batterier som bare kan takle 1A gjennom inngangsporten. 

En detalj mange sikkert overser er at det faktisk tar flere timer å lade opp de større portable batteriene. En modell på 12 000 milliamperetimer kan bruke hele åtte timer på å lades helt opp. Det gjelder dermed å begynne i god tid hvis du vet at du skal ha med deg powerbanken på en reise eller liknende. 

En av fordelene med de portable batteriene er at de ofte er små og praktiske å ha med seg. Det kan være fristende å gå for en modell med ekstra stor batterikapasitet, men husk at batteriets fysiske størrelse øker i takt med den høyere kapasiteten.

Noen portable batterier har ekstrafunksjoner som innebygd lys, vanntett design og støtte for trådløs lading. Hvis du vet at enheten kommer til å bli brukt mye utendørs og over lengre tid, kan en modell med solcelledrift være praktisk når stikkontaktene glimrer med sitt fravær.

Et annet tips er å velge en modell med enten led-indikator eller lcd-skjerm som viser hvor mye kapasitet som er igjen i batteriet. Uten dette risikerer du å ta med deg en powerbank med bare noen få prosent igjen, og da blir det bare unødvendig dødvekt på ferden i stedet for et praktisk verktøy.

Daniel Haaf


iStock.com / baloon111

 Diskuter denne nyheten i forumet