27. sep. 2017


Hva du bør se etter når du skal kjøpe skalljakke

Med en god skalljakke holder du deg både varm og tørr. Når kroppen blir beskyttet av det rette yttermaterialet får du et produkt som både puster for å slippe ut fuktighet og som samtidig holder regnet ute. En ordentlig skalljakke kan koste en del, så for at du skal kunne ta et godt valg, har vi tatt en nærmere titt på de viktigste tingene man bør tenke på.

De aller fleste skalljakker er av høy nok kvalitet til at de kan brukes i mange år. Når det er sagt, er de utallige variantene designet for forskjellige situasjoner, og man bør velge skalljakke ut fra hvordan den skal brukes.

For skikkelig lange turer er det viktig å sjekke passform og vekt nøye før kjøp. Hvis man skal ut på en lengre reise veier hvert eneste gram mye, men er det bare en dagstur i skogen spiller ikke vekten like stor rolle. En skalljakke er litt mer ettersittende enn en vanlig jakke, men den bør fortsatt være ledig nok til at du kan bruke den med lag-på-lag-prinsippet.

Vanntetthet og pusteevne


En skalljakke som sitter godt, men som ikke beskytter deg mot vann, er ikke en god skalljakke. Du bør derfor tenke over om du trenger en helt vanntett jakke, eller om det holder med en vannavstøtende modell. Vannavstøtende modeller beskytter mot vind og lettere regn, men bør ikke brukes i pøsregn. Til det er en vanntett skalljakke med forsterkede sømmer og skulderpartier et bedre valg. Alternativet er en vannavstøtende skalljakke i kombinasjon med regntøy, noe som også fungerer fint. 

Ikke alle stofftypene som brukes i skallajkker tåler vann like godt. For å finne ut hvor mye vann de forskjellige modellene tåler før det trekker gjennom, kan du sjekke hvor stort vanntrykk de tåler (vannsøyle). Dette angis i millimeter, og alt over 1000 millimeter, eller 9,6 kilopascal, teller som vannavstøtende. Det finnes modeller som tåler opptil 30 000 millimeter, men et fint tall å gå etter er 5000 millimeter.

I tillegg til vannbestandighet bør man også sjekke hvor godt stoffet puster. Skalljakken skal ikke bare hindre fukt fra å trenge inn fra utsiden, men den skal også kunne transportere ut fuktighet som ellers ville kjølt ned kroppen. Pusteevnen måler man i gram, og da hvor mye fukt i gram per kvadratmeter som slippes ut gjennom porene i stoffet over en 24-timers periode. Her er også 5000 et fint tall å gå etter. Enkelte skalljakker kan transportere ut hele 20 000 gram. 

iStock.com / Olga_Danylenko
 
 


Skalltyper


Ofte vil du støte på betegnelser som hardshell, softshell og hybridshell når du skal velge skalljakke.

  • Hardshell takler tøffe værforhold best, men mangler ofte ventileringen som softshell og hybridshell tilbyr. Derfor er hardshell best i situasjoner der man ikke svetter mye, siden fuktigheten som dannes på innsiden ikke kan transporteres bort på en effektiv måte. 
  • Softshell er lagd av mykere stofftyper som kan føles enklere å bevege seg i, men det har ikke en like tett konstruksjon som hardshell. Derfor bør man ikke bruke softshelljakker i for eksempel styrtregn eller sterk vind. Til gjengjeld gir softshell større muligheter for ventilering, noe som passer bra hvis man svetter mye. 
  • Hybridshell består ofte av en skalljakke av typen softshell, men med forsterkede partier i front og øverst. Sidene, baksiden og undersiden har mykere stoff som kan puste og dermed transporterer ut fukt på effektivt vis. Hybridshell er en mellomting mellom hardshell og softshell med relativt få modeller på markedet i dag.

Hva slags stoff er skalljakker lagd av?


Skalljakker med høy vanntetthet har oftest polyuretan eller polyamid som skallmateriale, altså det ytterste beskyttelseslaget i jakken. Under dette sitter et eller flere innerlag som isolerer og transporterer ut fukt.

  • Polyuretan (PUR) er et samlebegrep for mange plastmaterialer med ulike egenskaper. Fordeler alle har til felles er at stoff av typen polyuretan er både slitesterkt og formbart med gode egenskaper i både skikkelig kalde og veldig varme forhold. Denne plasttypen brukes i en stor mengde produkter, fra kjøleskap og frysere til dekk og madrasser. 
  • Polyamid (PU) er et sterkt syntetfiber med utmerket tøyelighet, elastisitet og rivestyrke. Stoffet produseres gjennom kjemiske prosesser og hører til gruppen kunstfibre sammen med syv andre typer syntetfibre. Et vanlig polyamidstoff som brukes i klær er nylon, og når skalljakker merkes kan egentlig det ene eller det andre navnet stå på lappen, da de betyr det samme.
På innsiden av disse finner vi en membran som festes til yttermaterialet med lim, og som i sin tur beskyttes av nok et stofflag som plasseres nærmest den som har på seg skalljakken. Det finnes mange kjente membraner, for eksempel Event, Dry.Q, Polartec neoshell og Gore-tex. Alle har forskjellige spesielle teknologier for å stoppe fukt, samtidig som materialet puster for å transportere fuktighet ut.
 

Beskyttelsesmateriale på innsiden


Beskyttelsesmaterialet skal forhindre slitasje på membranen og festes egentlig som et løst fôr på innsiden, noe som kalles en 2-lagskonstruksjon, eller så limes det fast til membranen. Det kalles da en 3-lagskonstruksjon. I noen tilfeller er det ikke noe fôr som beskytter membranen, men et belegg i stedet, og det kalles da en 2,5-lagskonstruksjon.

Den store forskjellen mellom de tre er tøyelighet og slitestyrke. Et løsthengende beskyttelsesmateriale slites raskere men er ofte mer behagelig, mens et fastlimt beskyttelsesmateriale tåler hardere bruk og slites saktere. Et beskyttelsesbelegg er ikke like bra som et fôr i beskyttelsesøyemed, men det reduserer totalvekten. 
Daniel Haaf


 iStock.com / gpointstudio

 Diskuter denne nyheten i forumet