19. sep. 2017


Få en mykere start på dagen med vekkerklokker med lysterapi

Når vi går mot mot mørkere tider kan det være praktisk å skaffe seg et såkalt wake-up light. En smartere måte å våkne om morgenen på, med gradvis økt belysning som vekker deg på en skånsom måte i stedet for med et høyt ringesignal. 

Målet med oppvåkningslampene er at du ikke skal sjokkvåkne ut av den dype søvnen, men heller forlate søvnens mørke litt etter litt. En simulert soloppgang er en mer naturlig måte å våkne på, rett og slett. Ofte kan du også stille inn hvor lang tid solen skal bruke på å gå fra mørke til fullt dagslys.

Hvis lyset ikke er nok kan du velge en modell som har akkompagnerende vekkelyd, for eksempel forskjellige typer fuglekvitter eller rolig musikk. Det finnes også modeller med radio, musikkavspilling og høy pipelyd hvis man virkelig sliter med å våkne.

Den som vil ha ekstra stor kontroll over hva som spilles av kan med fordel velge en modell der man kan legge inn musikk med USB-kabel. Du kan da for eksempel koble lampen til datamaskinen og legge inn mp3-filer du har fra før.

Med filterfunksjonen kan du velge om det skal være et wake-up light som plugges i veggen eller om det skal gå på batterier. Med det siste alternativet blir det enklere å plassere lampen, men pass på så ikke batteriet går tomt og morgenen plutselig blir litt lengre enn du hadde planlagt. 

Vi er alle forskjellige når det kommer til å sovne og våkne. Derfor er det praktisk med en modell som har justerbar lysstyrke. Og selv om vi helst unngår den ufordragelige snooze-knappen, så kan det være praktisk å ha en for hånden på de skikkelig tunge dagene.

Andre praktiske tips for å våkne forsiktig er å bruke en app for vekking på mobiltelefonen. Ofte har de støtte for gradvis økende lydsignal, og du kan velge sanger eller toner som passer akkurat deg. En annen måte er å ha et aktivitetsarmbånd eller en smartklokke med vibrering. Da vekkes du av lette vibrasjoner på håndleddet og ikke av lyd. 
Daniel Haaf


Photo: iStock.com / oatawa

 Diskuter denne nyheten i forumet