31. aug. 2017


Med rett type kamera blir det lettere å ta fine bilder og videoer

Det finnes tusenvis av kameramodeller i mange ulike størrelser og utførelser å velge mellom. De er forskjellige både visuelt og på innsiden, noen har fastoptikk, mens du kan bytte objektiv på andre. Her får du en rask gjennomgang av de vanligste kameratypene og hva du bør tenke gjennom før du tar valget.

Systemkameraene er blant de største og mer uhåndterlige kameraene med stort kamerahus, optisk søker og mulighet til å bytte objektiv. De har ofte lang batteritid og utmerker seg med speilet foran sensoren. Speilreflekskameraene er utmerkede for fotografering, men det er kun et fåtall modeller som er gode på videoopptak, og disse koster som regel veldig mye.

I senere år har også det speilløse systemkameraet fått sterkt fotfeste i markedet. De kan enklest beskrives som små systemkameraer, og akkurat som navnet antyder, mangler de speilet vanlige systemkameraer har. Batteritiden er betydelig dårligere enn hos deres større slektninger, til gjengjeld er videokvaliteten generelt bedre, og du kan fortsatt bytte objektiv. 

Kompaktkameraet er det mindre alternativet til systemkameraet. Oftest med mindre kamerasensor, alltid et fastmontert objektiv som ikke kan byttes ut og stor skjerm på baksiden. Her mangler man ofte søker, og batteritiden er dårligere, men til gjengjeld er støtten for 4K-oppløsning utbredt, og de er mye mer praktiske å ha med seg rundt omkring enn de store systemkameraene.

De som gjerne spiller inn videoer og ikke trenger et kamera for stillbildefotografering kan velge et videokamera som et utfyllende alternativ. Disse er bygd spesielt for videoopptak og har som regel innebygd stabilisering og betydelig lengre zoom enn vanlige stillbildekameraer. I senere tid har de riktignok fått stor konkurranse fra en annen variant — nemlig mobiltelefonen. 

Mobiltelefoner har blitt mye bedre på videoopptak, og mange modeller kan spille inn film med 4K-oppløsning uten problemer. De har også apper for videoredigering og raskere deling på sosiale medier. Rekkevidden er riktignok begrenset med fastoptikk. For den som ikke vil måtte dra på mye utstyr er mobilen ofte bra nok til både stillbilder og video. Ikke minst da det blir vanligere med mobiltelefoner som er ordentlig vanntette for å tåle vann og smuss. 

Støtsikre er de riktignok ikke, og de tåler ikke å tas med ned til flere meters dyp i vann. Da vil et actionkamera være bedre, de tåler kraftige støt og dykk ned til 20 meters dyp eller mer, og i hvert fall med et beskyttende deksel. Actionkameraene er lagd for å tas med på de mest ekstreme ferdene takket være sine mange tilbehørsalternativer og bred vidvinkel som fanger opp alt som skjer foran linsen.

Et tips for den som har eller vurderer å skaffe seg et kamera med utskiftbart objektiv er å investere i kvalitetsoptikk. Et godt objektiv kan, med riktig vedlikehold og varsom behandling, vare i titalls år og fungere med nye kameraer når gamle modeller byttes ut.Daniel Haaf


Foto: iStock.com / fmincio

 Diskuter denne nyheten i forumet