10. aug. 2017


Bærbare PC-er til skolearbeidet

Med en bærbar datamaskin blir det enklere å gjøre skolearbeid. Du kan ta den med hvor som helst og jobbe der du trives best, trenger du en ekstra skjerm kan du kjøpe det i tillegg, og det finnes mange laptoper i alle prisklasser å velge mellom. Fra noen få tusenlapper og oppover.

Praktisk nok fungerer de aller fleste fint så lenge du ikke har planer om å bruke dataen til gaming eller mer spesialiserte arbeidsoppgaver. Til skole- og kontorarbeid kan selv de billigere modellene funke fint. Når det er sagt, har vi noen kjekke tips til ting du kan tenke gjennom før du handler. Her er fem ting du bør se litt ekstra nøye på når du velger din bærbare datamaskin.


Operativsystem

De vanligste operativsystemene er  Windows og macOS. Windows kan du få på PCer fra mange produsenter, macOS finnes i sin tur kun på datamaskiner fra Apple. Operativsystemene er forskjellige både i utseende, funksjonalitet og alle programmer fungerer ikke nødvendigvis med begge. Sjekk om det er noen programmer du må kunne bruke før du kjøper en ny bærbar datamaskin. 

Et tredje alternativ som stadig blir en sterkere konkurrent på skolene, er ChromeOS. Et operativsystem fra Google som i første omgang minner om en stor nettleser. Bærbare datamaskiner med ChromeOS kalles Chromebooks og har ofte begrenset ytelse, men forholdsvis lav prislapp. Et alternativ for deg som ofte benytter deg av Google-tjenester som Gmail og Drive.

Datamaskiner med Windows, macOS og ChromeOS.


Størrelse og vekt

Hvis du drar med deg laptopen på skolen hver dag, er det praktisk med en tynn og lett modell. Gjerne under 1,2 kilo, da det er grensen for mindre bærbare datamaskiner. Vil du ha en større modell på 15 tommer eller mer, må du regne med at vekten fort blir høyere på de fleste modellene.  

Husk at bærbare datamaskiner i budsjettklassen generelt har høyere vekt enn de litt dyrere modellene. Unntaket er Chromebooks som er billige og fortsatt lette. Et tips er å sjekke nøye, så du matcher laptop og veske for optimal passform. Noen ganger holder det med en centimeter for at laptopen ikke skal ha god plass. Batteritid

Et større batteri med bedre batteritid reduserer behovet for en ledig stikkontakt når batteriindikatoren begynner å blinke rødt. Minst åtte timers batteritid bør du kunne få, gjerne mer enn det også. Er du ofte på reisefot, er dette et viktig punkt som raskt vil gjøre hverdagen din mindre stressende. 

Husk at batteritiden påvirkes av hva laptopen brukes til. Hvis du spiller mye, tømmes batteriet fortere enn hvis du surfer på nettet. Du bør heller ikke stole blindt på produsentens batteriopplysninger, sjekk noen omtaler som tester batteriene for å se hva datamaskinene faktisk kan prestere.Ytelse

Jo bedre ytelse datamaskinen har, jo raskere åpner den programmer. Kraftige komponenter gjør også at du kan spille, videoklipp kan vises i høy oppløsning og den generelle hurtigheten på laptopen oppleves som bedre. En rask maskin er enklere å jobbe på og reduserer risikoen for frustrasjon og stress foran tastaturet. 

Nyere komponenter i laptopen betyr høyere ytelse og lavere strømforbruk, men også en generelt høyere prislapp. Se etter modeller med minst 8 gigabyte RAM-minne og SSD-disk, det er et godt utgangspunkt for alle behov.Tastatur

Til slutt vil vi gi deg noen tips om tastaturet. Det er lett å kun fokusere på skjerm og ytelse, men tastaturet er minst like viktig, da et godt tastatur vil gjøre det lettere å jobbe lenge på datamaskinen. Prøv å teste tastaturet i butikk før du handler, da vet du hva som er best for deg.

Det du ikke er nødt til å fysisk teste, men kan se på laptopen, er om tastaturet har bakbelyste taster. Perfekt for dårlige lysforhold når det er vanskelig å se hvor fingrene lander. Jobber du mye med tall, er et tastatur i full størrelse med separat numerisk tastatur verdt å vurdere.
Foto: iStock.com / Jacob Ammentorp Lund 

 Diskuter denne nyheten i forumet