03. mai 2017


Kom i gang med hagen

Nå er våren i full gang, og varmen har for alvor begynt å legge seg over vårt avlange land. Mange har allerede begynt på hagearbeidet, men for dere som ikke har kommet i gang ennå, kommer det noen tips her om hva som bør gjøres og redskapen du trenger.

Det finnes nok å ta tak i i hagen, men det mest grunnleggende er kanskje å se over plenen og reparere de områdene som ikke har det så bra. Fjern mose og luft jorden med en vertikalskjærer, så nytt gress der det trengs og rydd plenen for skrap og boss.

Når gresset er langt nok, er det på tide å klippe det. Vanligst er fortsatt den tradisjonelle gressklipperen og den gammeldagse av av hånddreven type, men robotgressklippere blir stadig oftere observert i hagene våre. For større områder er heller en plentraktor å anbefale.  

Ikke glem å fjerne all løvetann før de begynner å frø seg. Det gjør du enklest med en løvetannstikker. Pass på å gå dypt ned i plenen så du får med så mye av røttene som mulig. 
Bild: iStock.com / ArtesiaWells

Har du roser i hagen, må disse klippes ned, gjerne med en ordentlig skarp beskjæringssaks. Husk også på å fjerne dødt løv og døde greiner fra prydbuskene dine. Hvis det er vanskelig å komme til med beskjæringssaksen, kan du bruke en greinsaks for lengre rekkevidde. 

Sørg også for å rense ut av bedene for å både gjøre dem finere og kvitte deg med dødt løv som har samlet seg der i løpet av høsten og vinteren. Når bedene er fine, kan du legge ut kompost eller gjødsel for å tilføre næring i jorda. Husk også på å vanne godt.

Det begynner også å bli så varmt noen steder i landet at folk begynner å sette ut hagemøblene. Hvis du ikke har skaffet deg møbler til hagen enda, kan du først tenke på plasseringen; hvor treffer sola om morgenen og om kvelden, trenger du le for vinden, og hvordan er det med innsyn?

Har du en altan med tredekk, kan det også være en god idé å skure og olje gulvet før du setter ut møblene. Hvis du ikke rekker det, eller glemmer å olje inn tredekket, er ingen skade skjedd, det klarer seg likevel. Men hvorfor vente hvis du har tid?Daniel Haaf


 Diskuter denne nyheten i forumet