Black Friday

Black Friday

Remind me

Black Friday lander på den 25 november 2016

Da er det mange butikker som senker prisene på sine produkter. Her på Prisjakt gir vi deg verktøyene og kunnskapen til å gjøre smarte kjøp og unngå dårlige. På denne siden publiserer vi stort sett alle tilbudene hos alle nettbutikker, prissammenlignede og klare, fra mandag 21 november. Her finner du også vår live-overvåking.

Få en påminnelse

Abonner på vårt nyhetsbrev og få en påminnelse når Black Friday starter. På den måten går du ikke glipp av høstens store mulighet for å handle produkter på salg. Etter Black Friday fortsetter vi å påminne deg om store shoppingdager og du får tilgang til tips, konkurranser og smarte funksjoner. Du kan avslutte abonnementet når du ønsker.

Følg vår live-overvåking her

Mellom klokken 08:00 og 18:00 den 25 november live-overvåker vi Black Friday-salget. Vi følger med på butikkenes tilbud for å tipse om produkter til gode priser, men også for å advare om tilbudene er så gode som de ser ut til. Live-overvåkingen kan du følge med på her.

Disse butikkene har tilbud på Black Friday 2016

Disse butikkene har tilbud på Black Friday 2016

For å gjøre gode kjøp og holde hodet kaldt denne dagen er det lurt å planlegge litt i forkant. Bestem deg for hva du er interessert i eller trenger og sjekk hva det koster allerede nå. På den måten kan du vite om tilbudet faktisk er godt på Black Friday. En annen ting som er lurt er å vite hvilke butikker som har salg denne dagen.

Vi har gjort det litt lettere for deg å få oversikt over hvilke butikker som kommer til å senke prisene på Black Friday den 25. november.

Tips oss gjerne på redaksjonen@prisjakt.no hvis du kjenner til butikker som har tilbud på Black Friday.

Elektronikk og spill

Sport og fritid

Livsstil og skjønnhet

Hjem og familie

Foto: iStock.com / shironosov

Dette er Black Friday

Dette er Black Friday

Black Friday er en av årets største handledager med rabatterte priser i et stort antall butikker. Fenomenet kommer fra USA og har i dag spredt seg til store deler av verden. I Norge har det etablert seg sterkere og sterkere de siste årene.

Akkurat hvor navnet Black Friday kommer fra er det flere teorier om. Den ene teorien som Wikipedia holder er at det har sin opprinnelse i både New York og Philadelphia for over 50 år siden. Men for å vite hvordan og hvorfor må vi starte med en annen amerikansk høytid.

Det er Thanksgiving som er forutsetningen for Black Friday. Thanksgiving feires nemlig alltid på den fjerde torsdagen i november. Og ettersom det alltid er på en torsdag blir det alltid en inneklemt fredag. Det betyr et stort antall amerikanere som har fri og kan gå i gang med årets første julegavekjøp.

Første gang Black Friday nevnes i media er i 1961. I både New York og Philadelphia strømmet det mennesker til byen for å kjøpe julegaver. Dette året var det mylderet av mennesker – og kanskje bilene som sto i trafikkork – som lagde overskriftene om ”Black Friday”.

En annen teori er at navnet har utspring fra butikkenes regnskap. En lysere (eller svartere) periode for butikker som etter lang tid med røde tall på minussiden endelig kan se sorte tall på plussiden i regnskapet.

Uansett hva opprinnelsen er så er Black Friday den største shoppingdagen i året i USA. Kampen om å karre til seg de beste tilbudene er hard. Før åpnet butikkene på morgenkvisten, men for noen år siden startet noen butikker salget allerede ved midnatt. Da danner det seg lange køer som noen ganger resulterer i bråk og basketak som ikke helt sjeldent leder til personskader.

I Norge går det – enn så lenge – litt roligere for seg. Her har Black Friday fått større gjennomslag de siste tre-fire årene.

Johanne Lindvig

Foto: iStock.com / Sean Pavone

Black Week og Black Weekend

Black Week og Black Weekend

Det er mange butikker som ikke nøyer seg med bare en dag med salg. Noen senker prisene hele helgen. Dette kalles Black Weekend. I tillegg er den noen som ikke klarer å vente helt til Black Friday og kjører en hel Black Week fram mot den 25 november. Deretter runnes det hele av med Cyber Monday.

Mange norske nettbutikker har tatt inspirasjon fra USA og starter med de første tilbudene allerede ved midnatt på Black Friday. Videre fortsetter de med salget utover hele fredagen, ofte med nye tilbud hver time.

Det er også en del butikker som kjører Black Weekend og Black Week hele uken. Flere butikker har tilbud til og med mandagen etter Black Friday. Denne kalles Cyber Monday og var i utgangspunktet nettbutikkenes svar på Black Friday. Er du interessert i Cyber Monday har vi en separat side for dette på Prisjakt der du finner nettbutikkenes tilbud også denne dagen.

Cyber Monday var også et markedsføringsstunt for et utvalg amerikanske nettbutikker. Det oppsto i USA i 2005 som en kampanje for å trekke mennesker til å handle på internett. Markedsføringskampanjen gav rask resultat og allerede året etter var det flere nettbutikker som huket seg på.

Sammenlignet med Black Friday holder Cyber Monday seg forholdsvis anonymt i Norge. Men i de butikkene som har salg denne dagen kan man ofte finne bedre tilbud enn på fredagen.

Johanne Lindvig

Foto: iStock.com / danielvfung

Fem tips til hvordan du kan bruke Prisjakt på Black Friday

Fem tips til hvordan du kan bruke Prisjakt på Black Friday

Har du ikke uendelig dyp lommebok er det smart å planlegge kjøpene dine og sammenligne priser. Spesielt på Black Friday er det lurt å planlegge slik at du ikke går i noen tilbudsfeller.

Her skal vi lære bort noen enkle grep så du lettest mulig kan sammenligne priser mellom de forskjellige butikkene, hvordan du kan avsløre en ”prisbløff” og noen andre redskaper du kan bruke når du skal handle.

1. Undersøk konkurransen

Mange butikker prøver å være snille og sammenligner prisene for deg. Det er det lurt å være litt skeptisk til. Butikkene har selvsagt alt å vinne på at forskjellen mellom ordinær pris og rabaterte priser fremstår så stor som mulig.

Det første du bør gjøre er å sjekke om tilbudet er så bra som det ser ut. Sjekk priser i andre butikker, kanskje det finnes til en enda bedre pris et annet sted.

Slik sammenligner du priser mellom butikkene:

 1. Søk opp produktet på Prisjakt.
 2. Sjekk hvor mye det koster i andre butikker.

2. Gjennomsku ”prisbløffen”

Butikkene har noen knep for å få rabattene til å se større ut enn de er. Selv om den ”ordinære prisen” de oppgir stemmer kan fortsatt produktet har vært billigere før salget. En kjent taktikk er å sette opp prisen før den kommer på tilbud, for så å sammenligne tilbudsprisen med den siste, høyere prisen. Dette kan butikkene lykkes med hvis man ikke sammenligner med historikk og konkurrenter.

Sånn sjekker du hva produktet har kostet tidligere:

 1. Søk opp produktet på Prisjakt.
 2. Bruker du desktop (dataen) klikker du på knappen som det står ”Statistikk” på. Bruker du appen eller nettleseren på mobiltelefonen trykker du på grafen som du finner oppe på skjermen.
 3. Se på priskurven for å se hor mye produktet har kostet tidligere.

3. Sammenlign produktenes egenskaper

Er man ikke helt sikker på hva man er ute etter er det fort gjort å gå seg vill i jungelen av produkter. En TV til 8 000 kroner kan virke som er godt kjøp, men om den har dårligere egenskaper enn en tv til 5 000 kroner er det ikke sikkert det er det beste kjøpet for deg.

Pass på å sammenligne produktets egenskaper med tilsvarende modeller. Jo bedre kontroll du har på hva du får for pengene jo mindre er risikoen for å gjøre en dårlig handel.

Slik sammenligner du produktenes egenskaper:

 1. Søk opp produktet på Prisjakt på dataen din.
 2. Klikk på den blå knappen "Sammenlign" høyt oppe på siden.
 3. Velg noen produkter i samme prisklasse å sammenligne med, enten ved å klikke på dem i "Relaterte produkter" eller ved å skrive i "Søk produkt å legga til".
 4. Se om produktene skiller seg i funksjoner og prestasjoner.

Om du vil sammenligne produkter med hverandre på mobiltelefonen din, kan du bruke listefunksjonen. Mer om dette finner du nedenfor.

4. Ha oversikt i forkant

Du har de beste forutsetningene for å gjøre et kupp hvis du har forberedt deg litt på forhånd. Har du litt oversikt over produktene du er ute etter og kontroll på prisen på forhånd er det enklere å ikke gå bananas og handle feil når salgstresset starter.

En god måte å ha oversikt over tingene du er ute etter på er å sette opp lister. Har du alt samlet på ett sted blir det lettere å sammenligne priser og egenskaper underveis.

Sånn setter du opp en liste med produkter på Prisjakt:

 1. Opprett en konto på Prisjakt.
 2. Søk opp produktet du er interessert i.
 3. Bruker du dataen trykker du på ”Mine lister” som ligger på venstre side i vinduet og drar produktene dit. Er du i nettleseren på mobilen eller i appen trykker du på "Legg til i liste" og følger instruksjonene.

5. Automatiser rabattsøket

Det finnes en smart funksjon på Prisjakt som du kan benytte deg av på Black Friday og det er muligheten til å følge med på prisendringer. Ved å opprette et varsel på et produkt vil du få melding hver gang en butikk setter ned prisen. Du kan få melding på mail, sms eller pushvarsler på mobilen. På den måten trenger du ikke å sitte klistret til dataen for å følge med på om produktene du er ute etter dukker opp på salg.

Sånn oppretter du varsel:

 1. Søk opp produktet du er interessert i på Prisjakt.
 2. Klikk på "Overvåk" eller "Overvåk pris" uansett om du bruker data, app eller nettleseren på mobil.
 3. Følg instruksjonene.
Black Friday – ikke bare hjemmeelektronikk

Black Friday – ikke bare hjemmeelektronikk

De store kjedebutikkene som selger hjemmeelektronikk havner ofte i fokus når man snakker om Black Friday. Men tilbudene begrenser seg absolutt ikke bare til datamaskiner og mobiltelefoner. Faktum er at de fleste butikker og det meste som går an å kjøpes kan være på tilbud på Black Friday.

I fjor satset selvsagt de store hjemmeelektronikkbutikkene hardt i forkant og under Black Friday, men også motebutikker som H&M, Asos og Zalando hadde store kampanjer. I tillegg kan man finne gode tilbud på alt fra kjøkkenutstyr og barneleker til kosmetikk og velværeprodukter.

Man kan også finne tilbud på forbruksvarer som blekk til printeren og linser, men også bøker og filmer er på salg. Du kan derfor tenke ganske bredt nå du planlegger eventuelle kjøp i forkant av Black Friday. Setter du i tillegg opp lister på Prisjakt med varsel om endring i priser på Black Friday kan du raskt få vite om det du er ute etter er på salg.

Husk også at sesongprodukter ofte er billigere utenfor sesong. Er det noe du tenker at du trenger neste sommer, eller du ikke ville bruke penger på i september? Black Friday kan være en gylden mulighet til å kjøpe sommersko eller ny grill.

Erik Lorentz

Foto: iStock.com / damedeeso