Prisjakt

Naturvernforbundet: Ta vare på på det du har

Hvordan kan systemet rigges for å ta mer miljøvennlige valg, og hva kan du selv gjøre i hverdagen? Vi har spurt Martin fra Ta vare på det du har.

Martin Brandtzæg fra Ta vare på det du har. Foto: Naturvernforbundet

Hvert år arrangerer Prisjakt konkurransen Årets Butikk der du kan være med å bestemme hvem som har gitt årets beste handleopplevelse – gjennom å skrive anmeldelser til dine favorittbutikker. For å gi tilbake til et godt formål, donerer Prisjakt 1 kr per anmeldelse som blir skrevet til Naturvernforbundets prosjekt Ta vare på det du har. 

Vi har tatt en prat med Martin Brandtzæg for å høre mer om dette spennende prosjektet fra 2015, som handler om å tilrettelegge for å ta vare på, og reparere tingene vi kjøper, og ha de i omløp så lenge som mulig.På Tavarepådetduhar.no finner du enkle DIY tips for å fikse ting selv. Martin sier at det å reparere ødelagte ting fremfor å kjøpe nytt bidrar til både mestringsfølelse, og sterkere bånd til tingene sine.

– Norge sitt forbruk er veldig høyt, og vi må å gjøre noe med det. Vi må bort fra et kjøp og kast samfunn. Det betyr ikke at du ikke kan ha fine ting, men at vi må lære oss å verdsette, og ta vare på de tingene når vi først har de, oppfordrer Martin sterkt. 

 –  Vi er først og fremst en nettside med konkrete tips og råd, der vi ønsker å inspirere folk til å fikse ting de allerede har. Nordmenn pusser opp for 90 milliarder kroner i året, og det sier også litt om hvor mye som kastes. De fleste ønsker å kjøpe alt nytt, men møbler og rom kan bli nye og freshe med litt vedlikehold og maling, fortsetter han.

Bort fra bruk og kast

Nordmenn forbruker og forsøpler ekstremt mye, og Ta vare på det du har tror at vi må ta en liten titt innabords, å stille oss selv noen viktige spørsmål om hvordan vi bruker verdens resurser i dag.

– Hvis resten av verden skulle forbrukt like mye som det vi nordmenn gjør, hadde vi trengt 3 x jordens resurser for å møte behovet. Det sier litt! Vi må gå litt inn i oss selv. Er vi på en bærekraftig rute? Kan vi gjøre ting mer fornuftig og sirkulært? Det ber Martin oss alle om å spørre oss selv.

Foto: Naturvernforbundet

Penger til et godt formål

Gjennom fjorårets samarbeid med Prisjakt fikk Ta vare på det du har, både penger og mer synlighet. Det gav de muligheten til å drifte nettsiden og synes ute i bybildet, og veldig nære på kjøpsprosessen til folk for å minne oss på at vi bør ta vare på tingene vi kjøper.

– Vi fikk mye synlighet av samarbeidet med Prisjakt. Man har godt av å bli minnet på å ta vare på ting du har. For oss var det fint å kunne minne folk på det i kjøpsøyeblikket, forteller Martin.

For Naturvernforbundet er det å oppdatere og vedlikeholde nettsiden en av det viktigste satsningene de gjør. De er en organisasjon basert på frivillighet, og tjener ikke noe på den siden, så for dem er det gull verdt å få alle donasjoner de kan få inn, og de satte ekstra pris på alle pengene som kom inn via anmeldelsene til Årets Butikk i fjor.

– Vi driver en samfunnsnyttig hjelpeside, som er gratis. En informasjonshub. Pengene vi fikk av Prisjakt i fjor gikk til å fortsette å jobbe med den siden, sier bærekraftsentusiasten.

– Det er veldig positivt med tips og råd, også prøver vi å synliggjøre lokale bedrifter som driver med reparasjoner og vedlikehold. De er ikke nødvendigvis så gode på å markedsføre seg selv, så vi har brukt veldig mye tid på å kvalitetssikre og finne disse håndverkerne, forteller Martin.

Tekst:
Viktoria Andresen

Oppdatert:
07. september 2022

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet. Prisjakt donerer én krone per stemme i årets butikk -konkurransen til Ta vare på det du har. Det er ingen betalte lenker eller andre typer annonsesamarbeid.