Prisjakt

Slik setter du opp et budsjett

Hele innholdet i denne artikkelen er et samarbeid med Lendo.

Foto: Syda Productions, Adobe Stock

Å sette opp et budsjett kan være det beste du gjør for din økonomi. Det å få bedre oversikt over hva som kommer inn og hva som går ut vil gi deg kontroll over hvor du legger pengene dine. Det trenger ikke å være komplisert å sette opp et budsjett, og det trenger heller ikke å være perfekt. Det viktigste du gjør er at du finner ut av hva du bruker penger på, og hvor du kan kutte unødvendige kostnader.

Er du en av de som tar bilen til jobb hver dag, så kan det å sette opp et budsjett med hva det faktisk koster i året, få deg til å kanskje prioritere de pengene annerledes. Ofte kan det være de spontane kaffekoppene som utgjør mest på sikt. Så det handler dels om å legge pengene der du tror de vil gjøre mest nytte, og dels om å redusere kostnadene for det man velger å prioritere.

Hvordan sette opp budsjett

Det første du bør gjøre er å skaffe deg oversikt over alle inntekter og utgifter. Her er nettbanken et godt verktøy. Start med å notere ned inntekten din etter skatt for å se hvor mye pengene du har tilgjengelig, og eventuelle andre inntekter.

Gå deretter gjennom alle pengene som går ut av konto, start med de som er faste, slik som boliglån, husleie, forsikringer, transport. Deretter kan du se etter utgifter du kan påvirke som er mer variable slik som underholdning, klær, mat og sparing. Ved å gå gjennom kontoutskriftene dine kan du finne både inntekter og utgifter.

Du kan fylle inn dette enten i en app, et excel-ark eller bare på et vanlig papir. Det enkleste er å dele inn i måneder, slik at du får oversikt måned for måned.

Se over resultatet

Hvordan synes du det ser ut? Sjekk om det er slik du vil bruke pengene dine. Er sparepengene dine nok til en buffer og til kjøpene du ønsker å gjøre i fremtiden? Hvis ikke, kan du kanskje gjøre noe med pengene som kommer inn. Eller selge ting du ikke trenger. Sjekk om det er noen utgifter du kan redusere eller kanskje kvitte deg med. Små justeringer per måned, kan bety mye per år.

Eier du for eksempel en bolig, bør du jevnlig sjekke renten på boliglånet og også verdien på boligen. Og dersom du har gjeld, slik som kredittkort eller lån uten sikkerhet, bør du se på muligheten for å senke kostnadene med refinansiering. Det er unødvendig å betale mer enn man må, uansett hvilket lån det er snakk om.

Foto: Kittiphan, Adobe Stock

Prisjakt tipser

Slå på prisvarsel på et produkt du trenger og motta en e-post eller en push-melding fra hver gang en butikk setter ned prisen. På den måten slipper du å sitte klistret til skjermen på jakt etter prisfall selv, men kan i stedet lene deg tilbake og få beskjed når prisene faller. Du følger prisen på et produkt ved å klikke på “Få prisvarsel”-knappen på hver produktside.

Poster budsjettet kan inneholde

  • Inntekt: Lønn, ytelser, dagpenger, foreldrepenger, sykepenger, pensjon, pleiepenger, stipend, kapitalinntekt, og leieinntekter.
  • Utgifter: Bolig (offentlige avgifter, varmtvann, strøm, felleskostnader, forsikringer, renter og avdrag på lån), transportutgifter (bil, sykkel, kollektiv).
  • Sparing: Pensjonssparing, buffersparing, barnesparing og langsiktig sparing.
  • Andre faste kostnader: Studielån og andre lån, andre forsikringer, barnepass, abonnementer, treningsstudio osv.
  • Andre variable kostnader: Mat, klær og sko, fritid og underholdning, hygieneartikler, forbruksvarer, medisinske utgifter og gaver.

Hele innholdet i denne artikkelen er et samarbeid med Lendo. Innholdet er skrevet av Sharon Lavie, spareøkonom hos Lendo, og gjennomgått av Daniel Haaf, innholdsredaktør hos Prisjakt. Både Lendo og Prisjakt er en del av Schibsted-gruppen.